Corona update West-Vlaanderen

Beste West-Vlaming

Het voorbije jaar was op zijn zachtst gezegd bewogen voor elk van ons.  Ik leef mee met hen die een dierbare vriend(in) of familielid verloren aan het coronavirus. Maar ook met wie ziek werd en die een lange revalidatie achter de rug heeft of nog doorloopt.  Ik bedank iedereen die een bijdrage leverde in de strijd tegen het coronavirus.  Maar ook wie zijn best deed en doet om - hoe tegennatuurlijk ook - de coronamaatregelen op te volgen.

De cijfers zijn nog steeds ongunstig voor onze provincie.  Het aantal besmettingen zit weer in stijgende lijn.  Het reproductiegetal is bij ons groter dan 1, wat er op wijst dat de epidemie aan het uitbreiden is. Meer dan 8 personen op 100, testen positief.  Dit verontrust mij, zeker met de kerstvakantie en de feestdagen in het vooruitzicht.

Vandaar dat ik via deze weg nog eens de coronamaatregelen wil meegeven die specifiek zijn voor de feestdagen en de kerstvakantie.

Hoe viert u coronaproof de feestdagen?

  • u kan kerst en nieuwjaar vieren met uw gezin, uitgebreid met maximum één knuffelcontact.
  • elke persoon binnen uw gezin mag één knuffelcontact hebben, maar ze mogen niet gelijktijdig uitgenodigd worden.
  • als u alleenstaand bent, kan u op 24 OF 25 december uw knuffelcontact uitnodigen samen met een tweede persoon waarvan u 1,5 meter afstand houdt.
  • u kan een wandeling maken buiten met max. 4 personen of met de leden van uw gezin (ook als u binnen uw gezin met meer dan 4 personen bent).  Als u niet onder hetzelfde dak woont, dan houdt u een afstand van 1,5 meter tov elkaar.
  • u kan buiten in uw tuin - al dan niet met een vuurkorf, een winterbarbecue of een terrasverwarming - afspreken met max. 4 personen.  De voorwaarde is wel dat u uw tuin kan bereiken zonder door uw woning te gaan.
  • Kinderen tot en met 12 jaar, worden niet meegerekend in de max. 4 personen.

Vuurwerk, wensballonnen, kerstboomverbrandingen... zijn verboden.  Dit verbod is opgelegd om de zorgsector niet extra te belasten met brandwonden en andere verwondingen die zich sowieso jaarlijks hierbij voordoen.

Wat kan in de kerstvakantie?
Reizen naar het buitenland en zeker naar een rode zone, wordt afgeraden.  Wie dit toch doet moet 48 uur voor zijn of haar terugkomst, per lid van het gezin, een zogenoemd passagier localisatie formulier invullen.  Bovendien moet men daarna in quarantaine.  Dit betekent dat  je in afwachting van je verplichte test op dag 7 na je terugkomst, als voorzorg in afzondering blijft.  Blijkt je test, negatief, dan mag je uit quarantaine.  Is je test positief dan ga je voor 7 dagen in isolatie.  Kinderen onder de 6 jaar gaan ook in quarantaine voor in totaal 10 dagen na de terugkomst maar moeten zich niet laten testen.

In België op vakantie gaan, kan met de leden van uw gezin of als alleenstaande, uitgebreid met één knuffelcontact. 

Wie naar de kust komt, geven we de volgende adviezen mee:

  • bekijk de druktebarometer voor u vertrekt;
  • bekijk de website van de kustgemeente waar u naartoe gaat om na te gaan waar de mondmaskerplicht geldt;
  • weet dat op de zeedijk (waar die binnen de bebouwde kom ligt) een mondmasker verplicht is tijdens de kerstvakantie.


In West-Vlaanderen geldt dat u steeds een mondneusmasker bij u moet hebben.

Ik hoop in elk geval te kunnen rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de West-Vlaming.  Hou vol iedereen, in het belang van onze volksgezondheid.  Samen kunnen we dit #AlteGoarNoNoasteJoar! 
Ik wens u en uw dierbaren alvast een  veilig en gezond 2021!Met vriendelijke groeten

Carl Decaluwé
Gouverneur van West-Vlaanderen