Update 10 juni (VBR buitenland)

Hallo Gerowietje,

Als bestuur hebben we op 10/06/2020 nog onderstaand bericht gekregen.

Voor zij ,die eens ergens anders willen fietsen, is deze info toch héél belangrijk.

Met vriendelijke groeten.

Het bestuur.

 

 

UPDATE Corona maatregelen

10 juni 2020

 

 


Beste VBR clubs en leden,

Om alle problemen te vermijden willen we inzake onderstaand Nieuwsbrief van 9 juni in punt 3,  waarin vermeld is dat men  vanaf 15 juni aanstaande naar Nederland en Frankrijk mag fietsen toch aanstippen dat eens in het desbetreffende land men de regels ter plaatste zal moeten volgen.
De regels in Nederland zijn nog altijd in groep maximum 4 personen en toertochten afgelast tot 1 september 2020. In bijlage de Nederlandse regels. Hou daar rekening mee anders riskeren jullie een forse boete.  Hoogstwaarschijnlijk zijn er ook voor Frankrijk specifieke regels maar voor het ogenblik hebben we die  niet ter beschikking. 
Concreet het is misschien nog niet aangewezen om in groep naar Nederland en Frankrijk te fietsen. Fiets in Vlaanderen, Nederland of Frankrijk maar hou je aan de lokale regels.

Sportieve groeten.

Herremans Wilfrid

Voorzitter VBR

 

NFTU (Nederland)  REGELS Inzake corona

Het laatste nieuws over de wielersport en het coronavirus

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Zo mag je samen fietsen, als je ervoor zorgt dat je op minimaal 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven. Wat betekent dit concreet voor jou als fietser, bestuurder, trainer, organisator of vrijwilliger?

Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen? Voor wielrenners en mountainbikers adviseert de NTFU: fiets met maximaal 4 personen.

Ook in een groep van 4 personen geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.
Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél minimaal 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.

Ga je fietsen? Gebruik dan je gezonde verstand: vermijd drukke plekken en draag een helm. Samen voorkomen we een tweede golf van het coronavirus.

Waarom adviseren we max. 4 personen?

De Rijksoverheid staat toe dat we sinds 11 mei weer samen buiten mogen sporten – mits op 1,5 meter. Maar, hoe fiets je op een veilige en verantwoorde manier samen? Bij de versoepeling van de maatregelen zijn geen concrete aantallen genoemd voor een maximale groepsgrootte om samen buiten te sporten. Ook het algemene landelijke protocol Verantwoord Sporten geeft hierover geen uitsluitsel. Samen fietsen betekent voor de één "met z'n tweeën fietsen" terwijl het voor de ander een signaal kan zijn om met 14 man/vrouw op pad te gaan. NTFU vindt het onverantwoord als er grote groepen de weg op gaan: minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en anderen is niet uit te voeren. Bij grote groepen die achter elkaar moeten fietsen, ontstaat een lint. Inhalen is dan voor snellere verkeersdeelnemers (auto's, brommers, speed pedelecs, andere wielersporters) moeilijk, zeker als je ook afstand tot anderen moet bewaren. Daarom adviseert NTFU wielersporters die graag samen willen fietsen, dit met niet meer dan 4 personen samen te doen. Zo kun je vlot ritsen en achter elkaar rijden. Het overige verkeer kan je makkelijker inhalen en je kunt de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen houden. Het is geen verplichting om met 4 personen te fietsen. Fiets je liever uitsluitend samen met je huisgenoot of vaste trainingsmaatje of toch nog steeds solo? Dat mag uiteraard ook.

Hoe houd je als wielrenner 1,5 meter afstand als je samen fietst? Deze plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd lees je hier.

Samen fietsen kan niet overal

Op drukke, smalle fietspaden is het niet wenselijk om in een groep te fietsen. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op, maar kies voor verkeersluwe brede paden waar het toegestaan is om te fietsen. We doen een beroep op ieders gezond verstand en de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen te respecteren, ook in een groep. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Kun je onmogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar of anderen bewaren? Fiets dan solo.

Wielrenners: max. 4 personen

Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar én andere verkeersdeelnemers.
Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om tenminste 1,5 meter afstand te bewaren.
Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd.
Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.

Mountainbikers: max. 4 personen

Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten.
Houd 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks.
Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.
Wil je iemand inhalen? Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk.
Rijd behoudend: neem niet onnodig risico's.

Verenigingen: fiets met max. 4 personen

Voor bestuurders van verenigingen geldt: informeer je leden dat zij met maximaal 4 personen in een groep fietsen. Wil je de clubritten hervatten? Ook dan geldt: met maximaal 4 personen in een groep op de openbare weg en houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen.

Sportkantines en kleedruimtes mogen op 1 juli weer open onder strenge maatregelen. Tot die tijd is het niet toegestaan een bijeenkomst te houden in het clubhuis. Verder adviseert het RIVM met maximaal 3 personen (gasten) bijeen te komen. Houd hier rekening mee als je met bijvoorbeeld je bestuur wilt vergaderen.

Clubactiviteiten en trainingen: volg het sportprotocol Verantwoord Sporten

De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld voor het hervatten van clubactiviteiten en trainingen. Belangrijk is dat verenigingen vooraf eerst afspraken maken met de gemeente en dat bestuurders en leden de regels van het protocol Verantwoord Sporten naleven.

Belangrijk is dat je voor trainingen en clinics vooraf eerst afspraken maken met de gemeente en dat trainers en deelnemers de regels van het protocol Verantwoord Sporten naleven. Stem je plan af met jouw gemeente. De gemeente zorgt voor de afstemming en organisatie van sportactiviteiten én bepaalt of en welke gebieden jij in de openbare ruimte mag gebruiken om georganiseerde trainingen te houden.

Hanteer op een afgesloten terrein een groepsgrootte van maximaal 8 personen en 1 trainer. Door deze groepsgrootte maak je het werkbaar om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Schrijft de lokale noodverordening anders voor? Dan moet je deze noodverordening opvolgen.

Toertochten: tot 1 september afgelast

Samenkomsten en evenementen met vergunningsplicht zijn tot 1 september verboden. Dit geldt ook voor toertochten. Daarom zijn tochten in deze periode niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender.

Voor deelnemers van een toertocht geldt:

Neem contact op met de organisator als je je hebt ingeschreven voor een geannuleerde tocht of als je een andere vraag hebt over de tocht.

Voor tochtorganisatoren geldt:

Doorloop dit stappenplan zodat je onder andere de voorinschrijvers en potentiële deelnemers informeert. Wil je je toertocht verplaatsen? Bekijk dan eerst op NTFU.nl of jouw tocht mogelijk tegelijk valt met een andere tocht. Je leest hier hoe je dit doet.

NTFU roept toertochtorganisatoren daarnaast op na te denken over hoe ze toertochten in de toekomst – met het in acht nemen van de 1,5 meter – wel kunnen organiseren. Wil je hier over sparren? Neem dan contact op met Michelle Vaessen via mvaessen@ntfu.nl.

Onderhoudsgroepen: overleg met terreinbeherende organisatie

Voer regulier onderhoud, keuringen, et cetera uitsluitend uit in overleg met de terreinbeherende organisatie. De terreineigenaar heeft (in)direct contact met de burgemeester/voorzitter veiligheidsregio van de betreffende gemeente vanwege bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving.

NTFU volgt adviezen NOC*NSF

De NTFU volgt in het kader van de ontwikkelingen rondom het coronavirus de adviezen van sportkoepel NOC*NSF op. Zij staan in contact met de Nederlandse overheid en het RIVM. Zodra ons advies naar onze aangesloten verenigingen, tochtorganisatoren en/of leden wijzigt, brengen we je daarvan via dit bericht en sociale media van op de hoogte.

Contact: De medewerkers van de NTFU werken voorlopig thuis. Hierdoor zijn we telefonisch niet bereikbaar. Heb je een vraag of opmerking? Stuur ons een mailtje. Bekijk hier de e-mailadressen van de NTFU-medewerkers.